Personal Coach Aerdenhout  thumbnail

Personal Coach Aerdenhout

Published Aug 06, 23
5 min read

Wanneer je echter veel aan duursport doet, zoals op regelmatige basis uren hardlopen, veroorzaakt dit een stressreactie in het lichaam. Ben je bekend met de runners-high? Die wordt veroorzaakt door endorfines, maar ook door de aanmaak van cortisol. Juist, dat is het stresshormoon, dus daar moet je nu weer niet zo blij mee zijn.

Cortisol maakte onder meer energie vrij uit je spieren en die energie slaat dan vaak in de vorm van vet neer in de buikstreek. Je benen worden dus dunner, terwijl je buik dikker wordt. Dat willen we natuurlijk niet! Bovendien zorgt cortisol ervoor dat er minder groeihormoon wordt aangemaakt, terwijl deze stof juist nodig is voor de vetverbranding en herstelwerkzaamheden in het lichaam.

Vier tot zeven dagen in de week intensief sporten kan de kans op hart- en vaakziekten vergroten, zo stelt ook de American Heart Association. (1) Bij de verbranding van suikers en vetten die in je lichaam plaatsvindt door het sporten, komen namelijk ook vrije radicalen vrij. Net zoals er rook vrijkomt bij een vuurtje.

Normaal gesproken vangt je lichaam deze vrije radicalen, maar wanneer je langer dan een uur sport, kan het lichaam dit niet altijd meer goed opvangen. Sporten hangt niet automatisch samen met afvallen. Het maakt namelijk heel veel uit hoe je sport. In het wilde weg in de sportschool wat gaan doen of incidenteel een rondje hardlopen, zullen waarschijnlijk geen effect hebben op je lichaamsgewicht.

Je valt namelijk pas af als je lichaam in de fase van vetverbranding zit, kortom, wanneer je vetten in plaats van koolhydraten verbrandt. Sporten op nuchtere maag is een goede manier om te ervoor te zorgen dat je lichaam in de fase van vetverbranding zit. Sport dus bijvoorbeeld voor de lunch of ’s ochtends voordat je ontbeten hebt.

Regelmatig niet te intensief sporten is goed voor je immuunsysteem. Onderzoek heeft laten zien dat regelmatig sporten een griepje of verkoudheid helpt voorkomen. (2) Echter, wanneer je te intensief of te vaak sport, heeft je lichaam niet genoeg tijd om te herstellen en kan je training juist het omgekeerde effect hebben.

Met name wanneer je niet goed opwarmt, té enthousiast begint met een nieuwe sportroutine of niet goed luistert naar je lichaam, kan sporten soms meer kwaad doen dan goed. Wanneer je te hard van stapel loopt, is het echt een aanslag op je lichaam en kan het zijn dat je pezen, gewrichten op spieren gaan protesteren.

Dit soort klacht zijn in ieder geval duidelijke tekenen dat je te hard van stapel bent gelopen en rustig aan moet doen. Wanneer je dat niet doet en je je lichaam niet genoeg kans geeft om te herstellen, kun je langdurige blessures oplopen waardoor je nog veel verder van huis bent en het nog veel langer duurt voordat je weer kunt sporten! Het moge duidelijk zijn: bewegen is gezond, maar wel met mate en op een goede verantwoorde manier.

Bij krachttraining bouw je namelijk meer spieren op, die hun energie uit vet halen. Wanneer je meer spieren hebt, verbrand je dus meer vet. Voor het beste resultaat moet je de krachtoefeningen langzaam uitvoeren (minimaal 5 seconden). Afwisseling van oefeningen is belangrijk voor een goed resultaat. Wie veel sport, moet vooral goed eten.

Maar ook veel (water) drinken is belangrijk bij het sporten. Rust tussen de oefeningen in is niet alleen prettig, maar ook nodig om je spieren te laten groeien. Zorg dat deze rust niet langer dan 45 seconde duurt, zodat je hartslag nog hoog is. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is een misvatting dat je alleen kunt afvallen als je ook intensief gaat sporten.

Te intensief sporten veroorzaakt immers veel te veel stress in je lichaam, ook als je slank bent. Echter, we hebben natuurlijk wel beweging nodig om gezond te worden en gezond te blijven. Om de voordelen van bewegen te kunnen ervaren is het beter om dagelijks licht intensief te bewegen, dan om drie keer in de week intensief te sporten en verder vrij inactief te zijn.

Zo zorg je ervoor dat je gedurende de dag constant beweging krijgt. Als je dit combineert met een gezond voedingsprogramma, waarbij de nadruk ligt op een verbetering van je stofwisseling en het vermijden van pieken in je bloedsuikerspiegel en insulineniveau, kun je in een hoog tempo overtollige kilo’s kwijtraken zonder te sporten.

Je krijgt een persoonlijk voedingsplan dat is afgestemd op de specifieke behoeften van jouw lichaam. Je gaat bij ons geen strakke sportschema’s volgen en sport alleen wanneer je daar zin in hebt. Ons doel is ervoor te zorgen dat jij je weer helemaal gezond gaat voelen, beter slaapt, fitter bent en minder last hebt van kwaaltjes en allergieën.

Zo kan sporten dus soms averechts werken op het afvalproces. Cortisol zorgt er immers voor dat er energie uit je spieren wordt vrijgemaakt, maar die energie hoopt zich vaak weer op in de vorm van vet in de buikstreek. Dat willen we natuurlijk niet! Wanneer je overgewicht hebt, heb je meestal een relatief hoog insulineniveau in je lichaam.

Foxa-2 is een eiwit in je lichaam dat de drang om te bewegen stimuleert. Dit verklaart ook waarom mensen met overgewicht vaak ook niet zo’n motivatie hebben om te sporten. Er is dan namelijk sprake van te weinig Foxa-2 in het lichaam. Wanneer je tóch gaat sporten met een hoog insulinepeil, gebruikt je lichaam meer zuurstof en is er minder zuurstof over om vet mee te verbranden.

In plaats daarvan gaat het lichaam koolhydraten verbranden, omdat hiervoor minder zuurstof nodig is. Tot je insulineniveau weer op een wenselijk niveau is, is het dus beter om niet of minder intensief te sporten. Bewegen is gezond! Daar kunnen we nu niet meer omheen. Maar de manier waarop men beweegt kan juist heel ongezond zijn voor het lichaam.

Latest Posts

Personal Fitness Coach Online

Published Aug 06, 23
7 min read

Personal Coach Aerdenhout

Published Aug 06, 23
5 min read

Personal Coach München

Published Aug 05, 23
10 min read